Prajituri, fursecuri, biscuiti, checuri, etc

« Older   Newer »
  Share  
nicoleta-italia
view post Posted on 29/9/2009, 15:08 by: nicoleta-italia




CITAZIONE (nora_italy @ 29/9/2009, 14:16)
Prajitura cu mac (simpla)
O prajiturica foarte buna si simpla, inspirata de Lily, careia ii multumesc. :moa:
Ingrediente:

* 1 cana mac (macinat)
* 1 cana lapte caldut
* 2 cani faina
* 2 cani zahar pudra
* 4 oua
* 1 pachet margarina(250gr)
* 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu

Se mixeaza foarte bine margarina topita cu galbenusurile , zaharul si macul. Se adauga faina si laptele si se mixeaza in continuare. Apoi se adauga si bicarbonatul stins cu putin otet.
Albusurile se bat spuma separat si se adauga la compozitie, amestecandu-se cu lingura, usor, de sus in jos. Se pune compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt(dimensiunea tavii 25 cm/34 cm). Se coace in cuptorul preincalzit, la 180 gr C., aprox. 35-40 min.(se verifica cu scobitoarea daca este coapta)

Se poate servi pudrata cu zahar sau cu diverse glazuri.

(IMG:http://3.bp.blogspot.com/_Y2iNiIgPCRc/SHIM...mac+%281%29.jpg)

Vai ,a cazut la tanc prajitura asta! Imi place ca se face rapid si este cu mac !
Vroiam sa fac ceva dulce zilele astea..asa incerc o noua reteta. :P
Eu nu am masina de macinat macul ,o sa-l pun si asa intreg ..sau sa incerc sa-l bag la blender...nu stiu.






CITAZIONE (hoinara-italia @ 29/9/2009, 15:21)
tava 20*30 cm

2 galbenuse
170 g zahar ( eu am pus numai 100 )
50 g unt cremos aproape topit
150 ml lapte
1/2 plic praf de copt ( 1 plic intreg are 16 gr deci am pus "ochiometric" cca 8 gr, )
200 gr faina OO

2 -3 mere in functie de cit sunt de mari si cit este suprafata tavii (eu am pus 2 mere)
2 linguri de zahar tos (sau cit este nevoie)

citeva linguri de gem ( eu voi folosi un gem de corcosuse facut de mine dar puteti folosi orice fel de gem: piersici, caise, peltea de gutui, portocale)

- se freaca spuma galbenusele cu zaharul si untul
- se adauga putin lapte, putina faina in care ati amestecat deja praful de copt si tot asa pina se inglobeaza bine, fara cocoloase ( se poate si fara mixer dar dc va este mai usor cu el il puteti folosi cu succes)

- varsati compozitia in tava acoperita cu hirtie de copt umezita sub jet de apa si strinsa in pumn ca sa o scurgeti bine ( in felul asta se intinde perfect in tava fara sa aiba cute iar voi nu va chinuiti sa decupati ca pe vremuri hirtia dupa modelul tavii acoperind si fundul si peretii dintr-o data )

- peste compozitie asezati frumos ( ca solzii) feliile de mere taiate intii in sferturi si fara cutiuta cu semnite . Eu nu am curatat coaja merelor dar daca nu va place puteti curata merele si de coaja. Ca sa nu se inegreasca de cind incepeti sa le curatati, taiati si pina le asezati peste prajitura merele se pot stropi cu zeama de lamiie .

- peste merele asezate deasupra aluatului presarati cu o lingura zahar tos, eu am pus 2 linguri, nu tb s afie un strat prea gros de zahar cia sa cit sa se poata carameliza frumos feliile de mere in timp ce se coc

- coaceti prajitura la 180°C ( sau dc nu aveti termometru la foc mediu ) cca 40 minute sau mai mult depinde de cuptor.. faceti proba cu scobitoarea si dc iese uscata prajitura e gata

- scoateti rajitura din cuptor si pregatiti un sirop din gem si putina apa pe care le incalziti intr-un ibric, apoi ungeti cu pensula prajitura cu acest sirop

lasati sa se raceasca si apoi taiati.


este buna servita simpla sau alaturi de "un bulgare" de inghetata

(IMG:http://i38.tinypic.com/10dvatc.jpg)

Hoinara , daca o vede sotul ...lui ii plac toate prajiturile cu mere
 
Top
104 replies since 26/9/2009, 17:36   3276 views
  Share