Bai vechi de 2000 de ani

« Older   Newer »
  Share  
view post Posted on 14/2/2010, 21:24

HOINAR de-al CASEI
>>>>>

Group:
Administrator
Posts:
9,188
Location:
Italia

Status:


Bai vechi de 2000 de ani in Banatul Montan
Arheologii au stabilit că romanii se relaxau la saună într-un complex situat între râurile Bistra şi Timiş.Cercetătorii au scos la iveală un complex de clădiri de băi termale cu servicii similare celor din marile centre care îi scapă acum pe bănăţeni de stresul cotidian.

Cercetările efectuate de arheologii bănăţeni în zona Caransebeş au adus la suprafaţă, în 2003, un întreg complex de terme vechi de 2.000 de ani, dar foarte asemănător cu un centru spa al zilelor noastre.
Importanţa complexului era multiplă, deoarece termele nu erau folosite de către romani doar pentru îmbăiere sau igienă personală, ci şi pentru studiu amănunţit, în biblioteci special amenajate.

„În interiorul acestora se practicau jocuri de noroc, se discutau subiecte de politică, afaceri, fiind un mediu propice pentru distracţie şi relaxare. De asemenea, aristocraţii mâncau la «thermae», ei fiind aproape nelipsiţi de aici", a explicat Doina Benea, conducătorul şantierului arheologic de la Tibiscum.

Masaj şi relaxare cu arome

Istoricii au stabilit şi cum funcţiona spa-ul antic. Oamenii bogaţi, care nu aveau o instalaţie de baie proprie, mergeau la băile publice însoţiţi de sclavi, fiecare dintre aceştia având un rol exact şi precis: unul asista stăpânul în timpul băii, altul îi făcea depilarea corporală, un altul îi făcea masajul, altul îi păzea hainele şi lucrurile din garderobă, altul îi căra trusa cu uneltele necesare pentru baie, cum sunt flacoanele cu untdelemn, prosoapele pentru ştergerea corpului după baie, diferite creme şi săpunuri pentru piele. Un alt sclav mergea acasă pentru a-i aduce stăpânului diferite obiecte.

Modă din antichitate

Băile termale descoperite în Banat erau la modă acum 2.000 de ani în întreg Imperiul Roman. „Au existat băi comune atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, dar cu un orar diferit, excepţie făcând doar perioada în care împărat al Romei a fost Caracalla.

La apariţia acestui tip de băi, moravurile romane erau foarte stricte, încât nu se admitea ca nici măcar tatăl să meargă la baie cu fiul său ori socrul cu ginerele. Din cauza acestor condiţii, pentru o femeie nu era admis să meargă la băile publice împreună cu bărbaţii", a explicat istoricul Pierre Grimal.

Tabere de cercetare

Primele vestigii ale termelor din Caraş-Severin, care acum sunt cercetate în şantierul arheologic Tibiscum, au fost descoperite în 2003. În fiecare an aici au avut loc tabere de cercetare la care au participat şi studenţi de la Facultatea de Istorie din Timişoara. Descoperirile făcute aici au permis cercetătorilor să stabilească exact cum funcţionau băile antice.


 
Top
0 replies since 14/2/2010, 21:24   46 views
  Share