Le erbe e le spezie

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view post Posted on 12/11/2010, 14:55

HOINAR de-al CASEI
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Le erbe e le spezie hanno un ruolo fondamentale in cucina grazie allo loro capacità di esaltare il sapore dei cibi ma esse hanno anche il pregio di arricchire le pietanze di vitamine e minerali e renderle più digeribili. Inoltre, opportunamente utilizzate, possono essere di grande aiuto nella cura di piccoli disturbi.
Il basilico, diffusissimo nella cucina mediterranea, ha proprietà disinfiammanti e digestive, mentre le foglie di alloro possono essere usate per ottenenere un decotto dalle proprietà digestive utilissimo anche per combattere l’aerofagia. Dalle bacche di alloro è poi possibile estrarre un olio essenziale con proprietà cicatrizzanti.
Il meno noto dragoncello esercita un’azione tonificante e digestiva e stimola l’appetito.
Anologhe proprietà digestive ha la salvia, utile per stimolare le funzioni dell’intestino, ha un effetto balsamico sull’apparato respiratorio.
Il cardamomo è utile in caso di problemi digestivi e il cumino è indicato in caso di aerofagia, nausea e problemi digestivi, l’anice stellato ha proprietà diuretiche mentre la cannella possiede proprietà antibatteriche. Infine, la noce moscata ha proprietà antisettiche e trova impiego nelle infezioni intestinali e in caso di diarrea, l’olio che se ne ricava può essere usato nel trattamento dei reumatismi, tuttavia essa va usata con molta parsimonia perchè ad alte dosi può essere abortiva.


Riguardo le spezie, la più utilizzata è senz’altro il pepe ma esistono moltissime spezie che hanno proprietà terapeutiche sorprendenti: i chiodi di garofano sono utilissimi per combattere mal di testa e mal di denti, tanto che vengono utilizzati nell’industria farmaceutica come ingrediente di molti antisettici del cavo orale, mentre l’olio essenziale che se ne ricava ha un effetto benefico in caso di problemi di circolazione periferica.
Lo zenzero, ricercata spezia di origine orientale, oltre a proprietà toniche ed energizzate viene usato in cosmetica per la sua capacità di combattere i radicali liberi. Sono poi noti da tempo gli effetti del peperoncino sulla regolazione del colesterolo.
sursa:aici




L’aromaterapia e la profumoterapia vi sembrano una sciocchezza da fanatici e creduloni? Provare per credere.
Scegliere l’essenza giusta per ogni momento della giornata e per ogni occasione vi aiuterà a rilassarvi, a tirarvi su e persino a sedurre il partner.
L’aromaterapia e la profumoterapia nascono da un presupposto semplice: le essenze e i profumi sono in grado di influenzare in modi diversi sia il corpo che la mente umana.
Basta saper scegliere l’aroma adatto al proprio umore, alla propria condizione fisica, alle proprie necessità. Proviamo a tracciare a grandi linee gli effetti e le proprietà delle essenze più comuni.

Quello alla lavanda è il profumo giusto per chi cerca relax e tranquillità. Ottima per rigenerare mente e corpo dopo una giornata stressante, la lavanda può essere utilizzata, sotto forma di profumo, spalmandone poche gocce su tempie e nuca, per acquistare una piacevole sensazione di calma e serenità.
Una spruzzata di essenza di lavanda sul cuscino concilierà, inoltre, anche i sonni più ‘difficili’. E’ infatti il rimedio delle nostre nonne contro l’insonnia.

Anche il sandalo ha un’alta proprietà antistress, agendo sul sistema nervoso: può essere addizionato nell’acqua durante un bagno caldo sotto forma di bagno schiuma aroma-terapico o usato aggiunto alla crema per il corpo.

Per un’azione rinvigorente ed energizzante, le fragranze più efficaci sono quelle agrumate, che svolgono un’azione diretta sul sistema nervoso rigenerando non solo il corpo ma anche la psiche. Arancia, limone, bergamotto sono fragranze che garantiscono una scarica di energia per tutto il giorno, sono però essenze ‘fotosensibilizzanti’, reagiscono cioè alla luce solare. Questo significa che, se usate a diretto contatto con la pelle, possono causare irritazioni spiacevoli e macchie cutanee.
Da evitare quindi in spiaggia o in occasioni in cui si è esposti in maniera prolungata al sole, soprattutto per chi ha una pelle delicata e sensibile.

Un’altra essenza molto comune è il Tè Verde, adatta per chi vuole riacquistare il buonumore o scacciare la stanchezza. Ha inoltre eccellenti proprietà deodoranti e purificanti, agendo sulla pelle delicatamente, con benefici effetti tonificanti e pulenti.


Se siete alla ricerca di freschezza, invece, il vostro profumo deve essere a base di menta o di salvia. Queste piante aromatiche, utilizzate solitamente in cucina, sono perfette, come essenze, per decongestionare la pelle, tonificarla, defaticarla e combatterne l’invecchiamento.


Patchouli e Ylang Ylang sono conosciute come essenze dalle proprietà afrodisiache. L’olfatto, infatti, oltre a trasmettere alla psiche e al corpo piacevoli sensazioni di piacere e rilassamento dopo l’esposizione ad alcuni tipi di profumazioni, come nel caso della lavanda, allo stesso modo può stimolare la passione e l’euforia, anche di tipo sessuale.

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view post Posted on 17/3/2013, 21:13

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Cunoscut inca din antichitate ca planta cu puteri vindecatoare, dafinul este, ca mai toate plantele cu aroma puternica, un digestiv excelent. Are proprietati cu efect carminativ, expectorant, diaforetic, detoxifiant, este antiviral.
dafin-sau-laur
Folosit sub forma de cataplasme, calmeaza durerile reumatice. Ceaiul de dafin este leac pentru afectiunile respiratorii, ca astmul bronsic, sinuzita, tusea persistenta, bronsita cronica.

Legendele antice spun ca numele dafinului vine de la nimfa Daphne care, ca sa scape de hartuielile maretului Apollo, s-a transformat intr-un arbust cu aroma puternica si frunze otravitoare.

Frunzele de dafin au fost folosite in Grecia antica pentru cununile de lauri, oferite ca premiu la jocurile Pythian Games. In plus, tot de la laur deriva si cuvantul bacalaureat, bacca de laur, ca si cel de laureat, adica incununat cu lauri. Exista chiar si un premiu cinematografic, Premiul Laurul de aur. De asemenea, in scolile medicale, cununa care li se punea pe cap tinerilor absolventi de medicina era facuta din ramuri, frunze si bacca, boabe de de laur.

Sub forma de infuzie si decoct, frunzele de dafin se folosesc intern pentru boli gastrointestinale, colita de fermentatie, antiseptic intestinal, bronsita cronica, anorexie, atonii stomacale, infectii intestinale, otraviri, mahmureala, laringita, spasme.

In caz de raceala se fac fumigatii, eficiente, de regula, la inceputul bolii. Se aprind trei, patru frunze de dafin, apoi se sting, cat sa scoata fum. In acelasi fel se procedeaza si pentru alungarea insectelor.

Impotriva sinuzitei, se face un decoct din doua lingurite de planta care se fierb zece minute intr-un sfert de litru de apa. Continutul se strecoara si se bea de-a lungul zilei. Ceaiul astfel preparat curata sinusurile si reduce secretia nazala.

Bronsita, tusea, raguseala se trateaza cu o infuzie din zece frunze de dafin peste care se toarne o cana de apa clocotita. Se pot bea trei ceaiuri pe zi. Laringita poate fi tratata cu ulei de dafin, cate o jumatate de lingurita, de trei ori pe zi, sau infuzie calda, cu inghitituri mici si rare, de mai multe ori pe zi.

Dafinul ajuta la digestie. De fapt si in mancare este adaugat drept condiment, datorita aromei sale putermice si placute, tot pentru acelasi lucru.

Extern, frunzele si boabele de dafin vindeca sau amelioreaza ranile, nevralgiile dentare, infectii ale gurii, reumatismul. Se foloseste sub forma de cataplasme calde, infuzie, alifie, unguent, ulei, in masaj.

Atentie! Sa nu se foloseasca frunzele de dafin in exces deoarece poate deveni toxic.
 
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view post Posted on 17/3/2013, 21:29

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Leusteanul, parfumul unic si inimitabil al ciorbelor noastre, romanesti, nu lipseste din nicio bucatarie, proaspat adus din gradina sau de la piata, ori uscat, mai ales daca gospodinei ii place sa-si hraneasca familia cu mancare sanatoasa, gatita. Putini stiu insa ca leusteanul are si certe calitati terapeutice, ba chiar si magice.

Ca planta-medicament, leusteanul se poate consuma ca atare sau sub forma de suc, infuzie ori vin. Persoanelor care sufera de afectiuni digestive li se recomanda leusteanul. Balonarea se trateaza cu infuzie sau frunze verzi, puse proaspat tocate in ciorbe, direct in farfurie sau salata. De asemenea, s-a constatat ca infuzia de leustean topeste grasimile si elimina toxinele.

Antidepresiv si afrodiziac

Leusteanul este antidepresiv, detoxifiant si afrodiziac. Ceaiul de leustean, constand intr-o cana de apa clocotita care se toarna peste o lingura de planta uscata, lasata 10 - 15 minute la infuzat, trateaza tusea convulsiva, edemele cadiace si renale, indigestiile.

Vinul de leustean este cunoscut de multa vreme si e folosit impotriva retentiei de apa, a indigestiilor si anorexiei. Se prepara dintr-o suta de grame de leustean proaspat si maruntit, puse la macerat, pentru doua saptamani, in 750 ml de vin alb, natural. Vasul se tine la temperatura camerei. Dupa acest interval, lichidul se filtreaza si se pastreaza la frigider, in sticle mici, inchise la culoare. La nevoie se ia cate un paharel pe zi, inaintea mesei principale.

Pe rani, ulceratii, furuncule se pun cataplasme cu leustean cules de dimineata, bine spalat si zdrobit cu sucitorul.

Din popor

Se crede ca, tinut la brau sau la gat, in amulete, leusteanul, puternic aromat, alunga raul, indiferent de forma sub care s-ar manifesta acesta. Bucovinenii credeau ca radacina de leustean scoasa din pamant in Vinerea Mare, pisata si bauta seara, cate o lingurita, alunga raul din om.

In Apuseni, mamele faceau pentru fetele lor turte de grau cu leustean verde si le dadeau sa manance in dimineata de Rusalii ca sa le fereasca de "zburatori", adica de furtunile hormonale ale adolescentei.

Se mai spune ca leusteanul ar fi, dintre toate plantele, paznicul gradinii. Daca cineva iti fura leusteanul din gradina, atunci verdeturile ti se usuca pentru ca nu mai are cine le pazi. Frunzele de leustean puse in apa de baie alunga gandurile negre.

De Ispas sau Inaltarea Domnului, oamenii se bat cu frunze de leustean ca sa fie feriti de rele si de boli. La fel si vitele sunt batute cu leustean, ca sa se ingrase, sa fie sanatoase si pazite de vrajitoare.
 
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view post Posted on 10/5/2016, 10:22

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Un site care e foarte util (cautam combinatii cu sare dar mergand pe cucina- abbinamenti gasiti si "ogni frutto ha la sua spezia) e le spezie.net. :salutari:
 
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